Történelmi és irodalmi írások a huszadik század első felének Erdélyéről

Egy lángot adok

Egy lángot adok

1956 Erdélyben

2016. október 23. - Liktor Katalin

http://www.3szek.ro/load/cikk/96381/most_mar_az_sincs_hova_hazamenni_/beszelgetes_david_gyula_irodalomtortenesszel_otvenhatos_elitelttel/_otvenhat_erdelyben#.WAr-XeWI-eE.facebook

1956. október 23-ának forradalmi lángja Erdélyben is fellobogott. A kívánt reformokat és a szabadságot ugyan nem sikerült elérniük, a román kommunista hatalom megtorlása mégis példátlanul szigorú és kiterjedt volt. Dávid Gyula, kolozsvári irodalomtörténész a kolozsvári események résztvevőjeként szintén a Securitate látókörébe került, az ún. második Bolyai-perben 7év börtönbüntetésre ítélték. Az 1956-os forradalmi események előzményeiről, eseményeiről, hatásairól, és az azt követő megtorlási hullámokról illetve saját élményeiről írt könyvét - 1956 Erdélyben és ami utána következett, Nap kiadó, 2016 - múlt héten mutatták be a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Az alábbi linken egy,  a szerzővel készített interjút olvashatunk. 

Emlékezzünk 1956 azon hőseire is, akik határainkon túlról álltak a magyar forradalom mellé, legyenek akár magyar, akár román, akár német nemzetiségűek.

A bejegyzés trackback címe:

https://egylangotadok.blog.hu/api/trackback/id/tr7311832557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása