Történelmi és irodalmi írások a huszadik század első felének Erdélyéről

Egy lángot adok

Egy lángot adok

Magyar szó Erdélyben II. kötet - MEGJELENT

2019. április 23. - Liktor Katalin

Adorjánné Weress Margit: Magyar szó Erdélyben – Visszaemlékezés II. (1916–1924). Az előszót írta, a szöveget gondozta és jegyzetekkel ellátta Liktor Katalin. 490 oldal, 32 szövegvégi képmelléklettel. Kemény táblás, 40 lej.

weress_2_kot_cimlap.jpg

Weress Margit visszaemlékezéseinek tavaly megjelent első kötetében megismerkedhettünk egy neves erdélyi polgári családdal, az ótordai Weress családdal, gyermekkorával, annak helyszíneivel, kolozsvári és grazi egyetemi éveivel. Ugyanakkor a XX. század elejének világtörténelmi eseményeit is érzékletes hitelességgel festette le, érthető, hiszen szeretett testvéröccse és első egyetemi szerelme is a Nagy Háború harcterein küzdött a Monarchia seregében. 1916-tól Budapesten, majd Kolozsváron folytatta egyetemi tanulmányait, és 1918-ban szakvizsgázott kiváló eredménnyel magyar és német irodalomból.


Tanári pályafutását Nagyenyeden kezdte, s közben egy évet Kolozsvárt, a Marianumban tanítva, ugyanitt folytatta. Mindkét helyen közvetlen közelről lehetett tanúja az erdélyi
irodalmi élet Trianon utáni „kényszerdecentralizációjának”, a transzilván irodalom „hőskorának”. A robbanásszerűen kialakuló önálló erdélyi irodalmi életben mint aktív segítő is részt vett: olvasóközönséget szervezett, irodalmi estek, körutak előadójaként verseket szavalt, és irodalomóráin lelkesen mutatta be diákjainak az erdélyi magyar írók új nemzedékét.
Nagyenyedi tanárként élte át a Bethlen-kollégium fennállásának 300. évfordulójára rendezett ünnepségsorozatot, amelyről szintén élményszerűen számol be könyvében.
Áprily Lajosnak tanártársa is volt Nagyenyeden, ugyanakkor hősnek kijáró szerető rajongással közeledett a korszak másik fáklyaként világító költőegyéniségéhez, Reményik Sándorhoz, akiért leányszíve is csaknem megperzselődött, s akinek végül megtisztelő barátságát élvezhette hosszú évekig, amint azt hozzá írott, több mint hatvan fennmaradt levele tanúsítja.
A visszaemlékezés második kötetének vége felé – úgy tűnik – élete révbe ér: egy boldognak indult házasság és a brassói nászút epizódjai elevenednek meg az utolsó fejezetben.

/dr. Berényi Károly/

2019
Méret: 14 x 20,5 cm
ISBN 978-606-542-079-3

A bejegyzés trackback címe:

https://egylangotadok.blog.hu/api/trackback/id/tr3814782440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása